laupäev, 16. aprill 2016

Nõelköis


Riik: Taimed
Hõimkond : Õistaimed
Klass: Üheidulehelised
Selts: Konnarohulaadsed
Sugukond: Võhalised  Araceae
Perekond: Nõelköis  Epipremnum

(Araceae) on sugukond üheiduleheliste klassist konnarohulaadsete seltsist. Nõelköis kuulub alamsugukonda Monsteroideae. Võhalisi on maailmas umbes 107 perekonda kokku veidi rohkem kui 3700 liigiga. Võhaliste sugukonda kuuluvad mitmed tuntud toataimed: nõelköis, monstera, sulgvõhk ning meil lõikelillena tuntud flamingolill. Eestis kasvab pärismaisena kaks liiki võhalisi: Acorus calamus – harilik kalmus ja  Calla palustris – soovõhk.

Kirjeldus:
Nõelköie (Epipremnum) perekonda kuulub 17 liiki liaane võhaliste sugukonnas. Kõik nõelköied kasvavad looduslikult Kagu-Aasiast kuni Vaikse ookeani saarteni. Perekonna tuntuim liik on kuld-nõelköis (Epipremnum aureum), keda kutsutakse rahvapäraselt tarsaniköieks. Teistes keeltes tuntakse nõelköit aga kuradiköiena. Looduslikult kasvab kuni 20 meetri kõrgune kuld-nõelköis Prantsuse Polüneesiale kuuluval Moorea saarel. Sri Lankal on kuld-nõelköis invasiivne ehk sissetungiv liik.

Kuld-nõelköie lehed võivad olla peaaegu üleni rohelised, aga ka mitmesuguses suuruses kollaste triipude ja laikudega. Noortel taimedel on väikesed ja südamekujulised lehed. Troopikas kasvavatel vanadel isenditel on hiigelsuured ja sulgjate lehehõlmadega lehed. Toas potis kasvades ei moodusta nõelköis peaaegu kunagi lõhestunud lehti nagu looduses.

Lehed on südamekujulised, läikivad ja nahksed ning sõltuvalt sordist kas ühevärvilised või kirjud. Lehed kinnituvad pikkade painduvate varte külge, mis võivad kasvada nii toe najal kui ka vabalt amplist rippuda. Nõelköis on ronitaim. Sulgjas nõelköis Epipremnum pinnatum on vähenõudlik toataim, talub nii varjulist kasvukohta kui vähest kastmist. Teda on üsna lihtne kasvatada ja seetõttu sobib hästi algajale toalillehuvilisele. 

Kuld-nõelköis.
Tuntuim sort on kollaste lehtedega ‘Aureum’. Teda käsitletakse ka eraldi liigina (Epipremnum aureum) kuid kuna teda looduses ei esine, siis on tegemist aednike poolt aretatud või leitud kultivariga.
Sordi 'Golden Queen' lehed ja võrsed on kollakad.


'Marble Queen' on kreemikas-kollane ja osaliselt roheline.

‘Jade’ on tumeroheline


‘Neon’ on erksa kollakas-rohelise värviga. Kirjude lehtedega sordid vajavad palju valgust, et nende leheilu paremini esile tuleks.




Siin on veel fotosid nõelköie sortidest : http://www.jaycjayc.com/epipremnum-aureum-pothos/


Valguse vajadus
Valguse suhtes on vähenõudlik, lehed säilitavad oma värvi ka pimedamas toanurgas. Kirjulehelist sorti võib hoida valgemas, et ta säilitaks lehemustri. Mitte panna otsese päikesevalguse kätte. Kui lehemuster hakkab tuhmuma, on see märk, et taim vajab rohkem valgust. Toatemperatuur on täiesti sobiv.

Kastmine
Kastmise suhtes on vähenõudlik, üle nädala. Talub ka läbi kuivamist. Paar nädalat vahet kastmisel muudab küll lehed pehmemaks, kuid taim ei sure. Ei sobi aga märg ja üle kastetud muld. Kasvuperioodil kasutada vedelväetist ning väetada pigem harva. Kirjuleheline taim annab üle väetamisest märku sellega, et lehemuster muutub tagasihoidlikuks. Lehetippude pruunistumise ja kuivamise põhjuseks on enamasti liiga kuiv toaõhk.

Paljundamine ja hooldus
Nõelköit on kodustes tingimustes kerge paljundada. 10–15 cm pikkused varreosad võib istutada kohe vett hästi läbilaskva jämestruktuurse substraadiga täidetud potti või juurutada eelnevalt vees. Varrepistikute juurdumiseks kulub kaks kuni kolm nädalat.

Nõelköit võib julgelt tagasi lõigata ja kärpida, taim muutub sellega kohevamaks. Kärpida tuleks leheni. Näiteks kui varrelt on lehed ära kukkunud, võib selle tagasi lõigata ja varre vette pannes (10 cm pikkune) saab paljundada uuteks taimedeks. Kasvamisperioodil ajab ka mullast uusi võrseid.

Taim puhastab õhku. Taimed puhastavad õhku ja suurendavad selle hapnikusisaldust. Seetõttu on see looduspärane siseõhu parandamise viis. Toataimed hävitavad õhus tõhusalt mikroobe ja ehitusmaterjalidest eralduvaid keemilisi ühendeid. Mida õhulisem on kasvusubstraat, seda tõhusamalt toimib taimede oma puhastusmehhanism. Taime tasub paigutada nn hingamisaladele – nii magamistuppa, kööki kui ka elutuppa. Ka töötamiskohtades on roheliste taimede tähtsus suur.

Nõelköis ise on kaltsiumoksalaadi kristallide sisalduse tõttu mürgine nii lemmikloomadele kui ka inimestele.

Allikad (nõelköis):
http://www.kekkila.ee/ideid-ja-inspiratsiooni/ideid/rohelise-kodu-nutikad-ideed/sisusta-kodu-roheliseks/ohu-puhastajad
http://www.toataimed.eu/?m=taimed&op=4&taim=97
http://www.multiflora.ee/?sisu=17
https://et.wikipedia.org/wiki/V%C3%B5halised
http://epl.delfi.ee/news/melu/sudamekujuliste-lehtedega-monstera-ja-noelkois?id=65698622

Foto allikad (nõelköis):
https://en.wikipedia.org/wiki/Epipremnum_aureum
https://www.mygardeninsider.com/uploads/2011/10/2962_36.jpg
http://www.mygardenlife.com/plant-library/6157/epipremnum/pinnatum/jade
https://www.pinterest.com/pin/341710690453808049/