Võhalised on väga suur, 3250 liigi ja 105 perekonnaga taimesugukond. Eestis on looduslikult kaks liiki võhalisi: harilik kalmus (Acorus calamus) ja soovõhk (Calla palustris). Tuntumad filodendroni sugulased on sulgvõhk, diifenbahhia, kuuvõhk, peittõlvik, kirivõhk, sõrgköis, kollavõhk, aglaoneema, kalla, titaanjuur, hiirvõhk, lohevõhk, tulivõhk jt.


Filodendroni teaduslik nimetus tuleneb kreeka keelest (phileo – armastan, dendron – puu) ja tähendab tõlkes puusõpra või puuarmastajat. Enamik filodendroneid kasvab looduses liaanina, toetudes puu tüvele. Ronimist hõlbustavad hästi arenenud õhujuured. Leidub ka epifüüte ehk pealistaimi ning harvem maapinnal kasvavaid taimi. Filodendronite mitmekesises maailmas on tervete ja sulgjate lehtedega esindajaid. Nende varred võivad kasvada mitmekümne meetri kõrguseks või moodustavad varred koos lehtedega madala tiheda puhmiku.

Filodendronite tõlvikõisikud arenevad varrelehtede kaenlas ja võivad olla valged, roosad, rohekad, punased või purpursed. Neil on väga omapärane bioloogiline tolmlemiskohastumus: taim on võimeline avanevas õisikus rasvade ainevahetust kiirendama, mille tulemusena õisiku sisetemperatuur tõuseb ümbritseva õhu temperatuurist kuni 17 kraadi võrra kõrgemaks. Niisugust nähtust nimetatakse termogeneesiks. See aitab hämaras ja lopsakas džunglis tolmeldajate tähelepanu köita. Filodendroneid tolmeldavad looduses põrnikad ja teised mardikad.

Filodendron võib õitseda ka kodustes tingimustes. Kallat meenutav paadikujulise kõrglehega õisik on
Filodendron `Imperial Green`  Foto: Vallo Kruuser
avatud vaid ühe päeva. Vanemal taimel puhkeb lehe kaenlas õisikuid pikema aja jooksul. Looduses küpsevad filodendronitel viljad, mida täiesti küpsenult sobib toiduks tarvitada. Kodustes tingimustes filodendron ei vilju, sest taim on risttolmleja ja vajab viljade arenguks vähemalt kahte samaaegselt õitsevat isendit. Lehed ja varred aga sisaldavad nahka ärritava toimega mahla.

Filodendronid kasvavad suurepäraselt köögis, valges vannitoas või suure aknaga elutoas. Taimele ideaalne temperatuur on +18 kuni +23 kraadi. Talvel kastetakse filodendronit üks kord nädalas, suvel palaval ajal kaks-kolm korda nädalas. Talvel väetatakse filodendronit lahja täisväetiselahusega üks kord, suvel kaks korda kuus.

Filodendronit saab kodus ise paljundada – selleks sobib kevad või suvi. Taime paljundatakse jagamise teel või varrepistikutega. 10–15 sentimeetri pikkuseid varrelõikeid on otstarbekas juurduma panna kaks-kolm tükki korraga, et kiiremini lopsakas uus taim saada. Vana ja alt laasunud varrega taime on sobilik samal viisil noorendada või paljundada. Noori taimi istutatakse ümber igal kevadel. Filodendronile meeldib kasvada väikeses potis. Kui pott on tihedalt juuri täis kasvanud, on paras aeg taim kevadel natuke suuremasse anumasse ümber istutada.
(Tekst U. Laansoo, EPL)

Roniv filodendron   Philodendron scandens

Toataimeks sobivad pronksjas filodendron (P. erubescens) ja roniv filodendron (P. scandens). Roniv-filodendron on üks enim levinud toataimi, ta on väga vastupidav ja vähe nõudlik taim, see on ka tema populaarsuse peamiseks põhjuseks. Roniv-filodendron on kiire kasvuga ronivtaim, tavaliselt kasutatakse samblast tokki, et teda toestada ronimisel. Filodendron ronib tänu oma varte küljes olevatele õhujuurtele. Lehestik on roheline, on ka kirjulehelisi sorte.
Roniv filodendron . Foto:Hansaplant

Hooldus: Filodendronile sobib poolvarjuline toatemperatuuril olev kasvukoht. Filodendroni kastmise juures tuleb jälgida, et toestuseks olev sambla tokk oleks samuti alati niiske, sest taime õhujuured saavad just sealt oma toidu. Kui taim kasvab liiga kiiresti, liiga suureks on soovitatav ta varsi kärpida. Kastmisel tuleb jälgida, et muld oleks pidevalt kergelt niiske, oleks soovitatav taime veega piserdada.
Väetada roheliste toataimede väetisega kevadest sügiseni iga kahe nädala tagant, Sobivaim temperatuur  on 15-21°C, tähtis, et ei langeks alla 13°C.
Kui soovite püstist vormi, vajab taim toestamist. Eelistab aastaajast hoolimata kõrget õhuniiskust. Tihedama kasvu saavutamiseks võib igal aastaajal tagasi lõigata. Istuta ümber igal kevadel happelisse toataimede mulda. Filodendronid sobivad ideaalselt amplitesse, varbseinale ja vannituppa.




Pronksjas filodendron  Philodendron erubescens
Suurte nooljate, läikivate roheliste või punakasroheliste lehtedega püstine, tihedakasvuline ronitaim.
Hooldus: Hoia muld pidevalt niiske, talub lühiajalist läbikuivamist. Kõrge õhuniiskuse hoidmiseks piserda sageli. Väeta roheliste toataimede väetisega kevadest sügiseni kord kuus. Temperatuuriks vajab  18-24°C. Sordil 'Imperial Red'-suured sügavpunased lehed, vananedes muutuvad roheliseks. Sooja kliimaga maade haljasaladel kasvatatakse sageli kahelisulgjat filodendronit (Philodendron bipinnatifidum). Eestis kasvatatakse toataimedena ka väärisfilodendronit, turd-filodendronit, pronksjat filodendronit, noollehist filodendronit ning nende hübriide ja sorte.


Pronksjas filodendron Sort 'Imperial Red'.  Foto:  Vallo Kruuser














Allikas:http://epl.delfi.ee/news/melu/populaarne-ja-kaunis-filodendron?id=65664528
http://www.hansaplant.ee/?op=body&id=436&cid=1023&cgid=
http://www.multiflora.ee/?toode=173
http://www.hansaplant.ee/?op=body&id=436&cid=1350&cgid=