pühapäev, 24. jaanuar 2016

Hekid

Rajamis- ja hoolduskava.

Siia on kogutud kokku kasulikud nõuanded heki rajamiseks.

Lehtpõõsahekki võib rajada oktoobri lõpuni, oluline on, et enne püsivaid külmasid jääks taimedele paar nädalat aega juurdumiseks. Heki jaoks läheb vaja palju istikuid, siis tehakse see tavaliselt paljasjuursetest istikutest, kuna need on hinnalt soodsamad. Õige aeg kevadel paljasjuursed taimed mulda panna on siis, kui neil hakkavad lehed lahti tulema.

Kasulik on teada, et suured taimed juurduvad aeglasemalt kui väikesed. Nende puhul on ka see oht, et kui neid pole juba puukoolis hakatud hekitaimedeks kujundama, võib põõsastara aja jooksul alt hõredaks jääda.
Etapid rajamisel:
  • Kõigepealt märkige maha tulevase heki koht: tõmmake tokkide vahele pingutatud nöör selle alguspunktist lõppu. Jälgige, et nöör jääks kaevatava istutuskraavi keskkohast veidi eemale.
  • Istutamine läheb kiiremini ja rida saab ühtlane, kui märgite nöörile nt pesulõksudega ära sobiva vahekaugusega taimede kohad.
  • Maa kaevatakse läbi ja puhastatakse umbrohust ning tasandatakse. Kevadise istutuse korral tehakse seda juba eelmisel sügisel. Sügisese istutuse korral oleks mõistlik seda teha suvel.
  • Enne istutamist tuleb maad väetada. Sobilikud on täisväetis, kõdusõnnik, kompost, sõltuvalt maa viljakusest.
  • Ettevalmistatud maa peaks olema ühe hekitaime kohta vähemalt 50 cm laiune ja u sama sügav.
  • Taimede vahekaugus oleneb taime liigist ja heki rajamise kõrgusest. Mida madalam hekk seda tihedam istutus.
  • Sobitage prooviks üks istik kraavi. Kui see jääb kas liiga kõrgele või madalale, võtke mulda ära või pange juurde.
  • Lõigake oksakääride või terava noaga tagasi kõik murdunud või kahjustatud juured. Juurte kärpimine soodustab nende harunemist. Kui istikud näivad kuivanuna, leotage neid paar tundi juuripidi.
  • Kui teil pole võimalik paljasjuurseid istikuid kohe istutada, pistke nad kuivamise vältimiseks pundikaupa juuripidi suuremasse kilekotti ning katke juured niiske turba, saepuru või samblaga. Kotisuu siduge taimede juurekaela kohalt kinni. Istikud võib ajutiselt ka pundiga kohevasse mulda panna.
Aedhortensiast saab kauni vabakujulise heki luua.

  • Hekitaimi on parem istutada kahekesi: üks hoiab istikut õiges asendis ja teine katab juured mullaga, siis tallab esimene pinnase taime ümber kinni.
  • Jaotage istiku juured ühtlaselt igasse suunda laiali. Kraav peab olema nii lai ja sügav, et juured sinna ilusasti ära mahuvad. NB! Juured ei tohi jääda ülespidi!
  • Paljasjuursed taimed peavad jääma mulda samale sügavusele, nagu nad varem kasvasid (juurekael maapinnaga tasa). Nõu-istik pange veidi sügavamale, et juurepallile saaks pisut mulda peale panna. Vajutage istikud korralikult kinni.
  • Pärast istutamist kastke taimi, et vesi viiks mulla tihedalt juurte ümber. Kastke pigem rohkem kui vähem.
  • OLULINE! Kõige lõpuks tuleb taimed tagasi lõigata, et soodustada tiheda heki saamiseks nende harunemist. Esmalt eemaldage kõik kuivanud, haiged ja vigastatud oksad, seejärel kärpige istikuid 2/3 võrra. Lõigake kogu rida nööri järgi tagasi, siis jäävad taimed ühekõrgused.
  • Ka vabakujulise heki puhul lõigake heitlehised põõsad pärast istutamist sama tugevalt tagasi. Esimese kasvuaasta suvel võite veel korra kergelt kõiki pikivõrseid tagasi lõigata. Nii soodustate külgharude moodustumist ja kasvu.

Vabakujuline istutus. Räpina Aianduskool
Lähtutakse 5-6 taime kääbushekk/m, 3-4 taime/m madal hekk,  3 taime/m keskmise kõrgusega hekk, 2 taime/m kõrge hekk

Vabakujuline keskmise kõrgusega lehtpõõsa hekk. 1m-1,5 m
Sobib hästi erinevate aiastiilide juurde, on õitsevaks ruumijagajaks aias või teistele taimedele kauniks fooniks. Vabakujuline hekk on suuremate vahedega istutatud taimede rida, kus iga põõsas või puu säilitab temale omase kasvukuju. Sinna sobivad hästi just ilusa võrakuju, kaunite õite, värviliste lehtede ja viljadega või talvel erksavärviliste okstega põõsad. Taimede vahekaugused määratakse arvestusega, et täiskasvanud võrad üksteise kõrvale vabalt ära mahuksid või siis õige natuke üksteisest läbi kasvaksid. Vabakujuliseks hekiks istutatakse taimed ca 1m vahega.

Vabakujulise  heki taimi tuleb  kindlasti  kärpida-kujundada, et kompaktne kasvukuju säiliks ka taime vanemas eas. Samuti tuleks arvestada, et lehtpuude veetarve on suurem kui okaspuudel. Sügisel istutatud lehtpuuhekk lõigatakse tagasi alles varakevadel. Edaspidi tehakse hoolduslõikust nagu teistele põõsastele. Teist korda võib vabakujulist hekki lõigata augustis – siis jõuavad lõikehaavad enne sügiskülmi paraneda. Tagasi tuleks lõigata 1/2 - 2/3 istiku pikkusest. Allikas: http://www.hortes.ee/?op=body&id=2&art=572
Rajamis- ja hoolduskava tabelina.






Thunbergi kukerpuu hekk
Foto: http://build-home.biz/et/pages/67253


Sobivaid liike: läikiv tuhkpuu, harilik ebajasmiin, harilik liguster, ungari sirel, mage sõstar, harilik kukerpuu. Vabakujulisse hekki sobivad veel lehtpuud ja –põõsad on must aroonia,  veigela, kõik enela ja viirpuu liigid,  forsüütia, kurdlehine kibuvits, ka roosid ja rodod, siberi kontpuud, Thunbergi kukerpuu, aedhortensiad ja lodjapuu sordid, tuhkpuud, põõsasmaranad,  jpt Kombineeri taimi ja proovi ka huvitavaid kooslusi. 




Kasutatud allikad:
http://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/nouandeid-lehtpoosaheki-istutamiseks?id=25817647
õppematerjal K.Uurman: http://aianduskool.ee/rohttaimed/?p=901
http://www.hortes.ee/?op=body&id=2&art=572
Isiklik fotokogu