esmaspäev, 6. juuli 2015

Nägin midagi imelist . . .


Võrratu valge vesiroos-

tabasin ilu, mis oli sündinud metsajärves  . . . 



Kas leidub veel mõni lill, mis suudaks oma ümbrust hingestada nii, nagu hingestab õitsev vesiroos vaikset jõekääru või metsajärve tumedat pinda?


       . . . midagi kauget ja kättesaamatut on selles kaunis lilles, ta neitsilikkuses ja puhtuses.
(F.Jüssi, 2007)





 
 
 



Nymphaea alba


 
 
 





 
 
Liiginime Nymphea alba autor on Karl Linné. Rööpnimi on Castalia alba.
Linné poolt kirjeldatud vesiroosiliigist on hiljem eraldatud mitu liiki, samuti on eristatud alamliike. Linné kirjeldas alamliiki Nymphaea alba alba. On ka teine, väiksemate õitega alamliik Nymphaea alba occidentalis, mida on peetud ka omaette liigiks Nymphaea occidentalis. Mõnikord arvatakse valge vesiroos ja väike vesiroos ühe liigi Nymphea alba alla.

Valge vesiroos on veetaim, ta kasvab magevees. Sobivad elupaigad on rahulikud järvesopid, tiigid, kanalid, jõekäärud ja vanajõed, kuid eelistab seisvaid või tasase vooluga veekogusid, millel on huumuserikas mudane põhi. Põhi võib olla ka liivmudapõhi või turbapõhi.

Taime kõrgus põhjast vee pinnani on kuni 3 m, laius veepinnal ja põhjas samuti kuni 3 m. Eestis on kõrgus tavaliselt 0,6...2 m. Valge vesiroosil on tugev lihakas juurdunud või roomav risoom (veekogu põhjas). Risoom võib kasvada kuni 3 m pikkuseks ja 10 cm jämeduseks. Risoom on tärkliserikas ja sisaldab parkaineid. Õie läbimõõt on tavaliselt 12...15 cm (suuremas skaalas 10...20 cm). Maksimaalne läbimõõt on Eestis 15 cm. Taim õitseb Eestis juunist augustini. Iga õis õitseb 2...7 ööpäeva. Õhtuti (pärastlõunal) ja vihmase ilmaga õied sulguvad. Valge vesiroos on Eestis III kategooria kaitse all. Taime ei tohi korjata.


Kasutamine iluaianduses:
Valget vesiroosi kasvatatakse põhiliselt ilutaimena. Kultiveeritakse paljusid eri vorme, sealhulgas värviliste õitega vorme. Eriti populaarne on teisend punane vesiroos, kuid seda on praegu loodusest väga raske hankida. Üldse tuleb looduses kasvavate kaitsealuste vesirooside ümberistutamise asemel leppida istikutega.
Valget vesiroosi istutatakse sageli pargitiikidesse.Valge vesiroos vajab suurt toitainete kontsentratsiooni. Seetõttu tuleb tema kasvatamisel toitainevaestes tiikides vett väetada, et ta rikkalikult õitseks.
Paljundamiseks soovitatakse risoome iga kolme-nelja aasta tagant jagada.
Tähtis on eeskätt veekogu sügavus (vähemalt 50...60 cm ja mitte enam kui 150 cm), mitte suurus. Seetõttu võib vesiroosi istutada ka vaati.

Allikasrohkem infot  https://et.wikipedia.org/wiki/Valge_vesiroos

Punane vesiroos