laupäev, 18. aprill 2015

Puittaimede lõikamine


Ilupõõsaste lõikamise aeg sõltub nende õitsemise ajast, kas põõsas õitseb kevadel või suvel.
Varakevadel lõigatakse neid põõsaid, mis õitsevad suvel või sügisel. Nende õied tekivad pärast lõikust kasvanud sama aasta võrsetele. Kevadine lõikamine soodustab neil noorte, rikkalikult õitsevate võrsete kasvu. Samuti lõigatakse varakevadel viljapuid– õuna-  ja pirnipuid, kirsi- ja ploomipuid.

Suvel kohe  peale õitsemist, lõigatakse põõsaid, millel õied puhkevad eelmise aasta võrsetel. Sügiseks arenevad neil tugevad oksad uute õiepungadega,  mis järgmise aasta kevadel ja suvel puhkevad.


Puittaimede hooldamisel eristatakse mitmeid lõikevõtteid, mis on esitatud tabelina.


Kui ilupõõsas on muutunud inetuks - oksad on jämedad puitunud ja põõsas on liiga suureks kasvanud, tuleb ette võtta põõsa noorendamine.
Peaaegu kõigile põõsastele sobib nn osaline noorendamine. Seda tehakse harvendades, lõigates järk-järgult põõsast välja kõik vanad oksad.

Teine noorendamise viis on kõigi okste tagasilõikus korraga 5-10cm kõrguselt maapinnast. Sellist noorendamist võib teha sellistel põõsastel, mis kasvatavad piisavalt uusi võrseid, nt kontpuu. Kontpuud kevadeti tugevasti tagasi lõigates annab põõsas palju erksavärvilisi noori võrseid.

Siin tabelis on välja toodud levinumad puittaimed ja nende lõikamissoovitused. Valisin need puittaimed põhjusel, et nad kasvavad ka minu koduaias. Kasuks tulevad uued teadmised tahan järele proovida, sest ei ole päris kõiki neid põõsaid õigesti hooldanud.  Loodan, et tulemus rõõmustab juba sel suvel rohkete õite näol.







Kasutatud allikad:

http://www.karner.ee/kevadine-puittaimede-loikamine/
http://aianduskool.ee/rohttaimed/?p=564 K.Uurman õppematerjal