teisipäev, 17. veebruar 2015

Vürtsbasiilik- maitsetaim

Vürtsbasiilik Ocimum basilicum L.
Vürtsbasiilik on üheaastane rohttaim, mis kuulub katteseemnetaimede hõimkonda, kaheiduleheliste klassi, iminõgeselaadsete seltsi,  huulõieliste sugukonda, basiiliku perekonda.

Foto allikas: Wikipedia
inglise k basil
rootsi k  basilik
soome k  basilika
saksa k basilikum
 

Päritolu

Vürtsbasiilik on Indiast pärit tugeva lõhnaline taim. Indias, kust taime arvatakse pärinevat, peetakse basiilikut pühaks taimeks, teda istutatakse templite sissekäikude juurde ning ohverdatakse jumalatele. Basiiliku jäänuseid on leitud ka Egiptuse püramiididest. Itaalias ja Kreekas on basiilikut peetud kuningate ürdiks ning rõõmu ja õnne sümboliks. Teda kasutatakse palju Vahemere maades, Tais, Vietnamis , Laoses.
Basiilikuks kutsutakse mitmeid vürtsbasiiliku kultivare, sugulasliike ja ristandeid. Näiteks on levinud Tai basiilik (Ocimum basilicum var. thyrsiflora) ja sidrunbasiilik (Ocimum × citriodorum), mida kasutatakse Aasias.
Seda 15-40 cm, erinevatel andmetel isegi 60 cm kõrguseks kasvavat taime on umbes 60 liiki. Maitse erineb liigiti ning võib meenutada sidrunit, nelki, jasmiini, aniisi jne.

 Omadused
Basiiliku värskendavas, kuid soojas maitses ja aroomis domineerib vürtsnelk, kuid taime rohketel alaliikidel võib olla aniisi, tüümiani või kaneeli, aga ka sidruni või mõne muu puuvilja aroom ja maitse.


Vahemereäärsetes maades on basiilikut kasutatud ka ravimtaimena, peamiselt seedimise edendamiseks, spasmide leevendamiseks ja vannivette lisatult ergutamiseks. Basiilikut võib tänapäeval leida hingamisteede haiguste ravimiseks mõeldud mikstuuride ja siirupite (nt Broncholytin) koosseisus, kosmeetikumide ja parfüümide tootmisel asendavad basiiliku eeterlikud õlid populaarset reseedalõhna. Aknalauale pandud basiilikutaim või akna kõrvale riputatud ürdikimbuke hoiab kärbsed köögist eemal, hõõguvatele sütele visatud oksakeste lõhn aga peletab sääski. Basiilikutõmmisega loputamine leevendab igemepõletikku, suu limaskestale tekkinud haavandi paranemist kiirendab.

Toiteväärtus 2g (ehk 1 tl) kohta kuivatatult:
Kaalium 48 mg
Kaltsium 30 mg
Raud 0,5 mg
Fosfor 7 mg
Magneesium 6 mg
C-vitamiin 1 mg
A-vitamiin 43,3 TÜ

Kasvatamine

Basiiliku kasvatamine on lihtne – ta tahab kasvamiseks valgust, soojust ja ei salli tuult. Vajab sooja kasvukohta, huumusrikast ja vett hästi läbilaskvat mulda.
Kasvatatakse Lõuna-Euroopa maades, kasvab hästi avamaal, aga saab kasvatada ka kasvuhoones. Basiilik on päris hästi kodunenud ka Euroopas, kuigi saab külmakahjustusi juba 5° juures ning edeneb seetõttu kõige paremini kas toas aknalaual või kasvuhoones, avamaal aga ainult südasuvel. 

Ettekasvatamine pottides
  • Taimed saavad istutuskõlblikuks umbes viie nädalaga, õige aeg külvamiseks märtsi lõpus – aprilli algul.
  • Tilluke seeme tahab idaneda valges, mitte  katta mullaga. Külvile võib panna õhukese kihi liiva.
  • Seeme tärkab ühe-kahe nädalaga.
  • Pärast esimeste pärislehtede ilmumist pikeerida taimed eraldi kasvupottidesse.
  • Kui on kasvanud kaks-kolm lehepaari, näpistada latv ära, et taim hakkaks harunema.


Istutus avamaale juuni alguses, külmaõrn, taimetihedus 30 x 25 cm. Vajab kerget, sooja ja rammusat mulda. Võrseid kogutakse enne õitsemist ja kasutatakse nii värskelt kui ka kuivatatult.Õige kuivatamise korral muutub vürtsbasiiliku lõhn märksa tugevamaks. Maitsetaimena kasvatatakse väikese- ja suure lehelist ning lusikakujuliste lehtedega basiilikut. Väikeseleheline basiilik on kõige vürtsikam, loorberit meenutava lõhnaga. Kuivatatud basiilikust on ka näiteks kreeka basiilik tugevama maitsega, kui hispaania oma. Lõige 5-6 cm kõrguselt maapinnast, kordussaak augustis.

1000 seemne mass 0,9...1,7 g.
Idanevus säilib 4...5 aastat

Basiliku sordid:
Parim on basiilik värskena. Basiilikuid on väga palju vorme ja sorte, lehed võivad olla suured või väikesed, rohelised, punased või violetsed, siledad või käharad.
Peaaegu iga sort on isesuguse maitse ja lõhnaga: ühel aimub selgelt sidrunit, teisel kaneeli, kolmandal aniisi. Leidub loorberi-, muskaadi-, mentooli-, kampri- ja nelgilõhnalisi (maitseaine) basiilikuid.
Suurte lusikakujuliste lehtedega vürtsbasiilikut (Ocimum basilicum) kasvatatakse kõige rohkem, sest ta on mahedama maitse ja lõhnaga ning annab suurema lehesaagi. See on parim basiilik pesto tegemiseks. Sorte: ‘Basil Sweet’, ‘Genovese’.
  • Vürtsbasiiliku punaste ja violetsete lehtedega sordid on väikeselehelised, kuid neil on väga tugev lõhn ja maitse. Eriti hästi sobivad maitseäädika tegemiseks. Värvikad lehed sisaldavad vähivastast pigmenti antotsüaani. Sorte: ‘Purpurascens’, ‘Osmin’, ‘Opal’, ‘Rubin’, ‘Basil Red’.
  • Kaneelbasiilik ‘Cinnamon’ on aretatud samuti vürtsbasiilikust. Tugev kaneelilõhn säilib ka kuivatatult. Sobib eriti hästi vürtsikate roogade, magustoitude, jookide ja õunahõrgutiste juurde.
  • Sidrunbasiilik (O.× citriodorum) on väiksemate heledamate lehtedega. Ilusa lehestiku tõttu sobib hästi aiavaasi ja rõdukasti. Sidruni lõhn ja maitse on nii lehtedel kui õitel. Sobib kala- ja magustoitude juurde ning tee valmistamiseks.
  • Püha basiilik ehk tai basiilik ehk tulsi (O. tenuiflorum) on India kultustaim. Ilusa välimuse ja kasvukujuga. Nelgilõhnalistest lehtedest saab kosutavat teed. Lisage voki- ja taipärastele roogadele.

Vürtsbasiiliku mustjaspunaste lehtedega sort ‘Purpurascens’. Foto: Kaja Kurg.

Basiiliku säilitamine
Basiilik on ainus meil kasutatav maitsetaim, mille maitse ja aroom muutuvad kuivatamisel täiesti teistsuguseks ning kaotavad palju oma eripärast. Ka külmutamisel saavutatud tulemust ei pea vähemalt itaallased kuigi rahuldavaks. Kui aga soovite katsetada, võite lehed koos vähese veega püreeks töödelda ning külmutada saadud segu jääkuubikurestis või shokolaadikarbi süvendites. Külmunud kuubikuid säilitage karbis või minigrip-kotis. Pange kuubikud kastmesse või supisse külmunud kujul; õige doseerimine kujuneb kogemuse põhjal.
Parimaks peavad itaallased säilitusviisi, mille puhul tuleb lehed laduda tihedalt purkidesse kihiti peene soolaga ning täita vaba ruum oliiviõliga; säilitamine peab toimuma külmkapis. Eriti hästi sobib see segu pestokastme valmistamiseks ning vinegrettkastme maitsestamiseks. Kuivatada tuleb varjus ja säilitada õhukindlalt, suletavas tumedas klaasist anumas. Valguse ja niiskuse mõjul kaotab kuivatatud basiilik oma maitseomadused üsna ruttu.
 

Kasutamine
Basiiliku maitse- ja lõhnabukett on tagasihoidlik ega varjuta teisi. Seetõttu sobivad selle taime kõrvale mitte ainult Vahemere maades nii soositud juust, tomat ja küüslauk, vaid ka paljud muud toiduained. Tagasihoidlik võiks basiilikuga olla ahjupraadide maitsestamisel, kuid kartuli, kala, seente, segasalatite, hakklihakastmete ja muidugi pastaroogade puhul võib maitsestamine olla julgem. Suurepärase maitse annab basiilikuoksake ka toiduõlile ja naturaalsele äädikale. Kuumadele roogadele lisage basiilik alles taldrikus või pärast anuma pliidilt tõstmist. Parimaks näiteks basiiliku maitse- ja lõhnaomadustest on maailmakuulus pestokaste.

Seemnete kasutamine
Vürtsbasiiliku seemned
Foto allikas: sojapood.ee

Vürtsbasiiliku seemned on musta värvi, väiksemad kui riisiterad ja natuke suuremad kui chia seemned.
Basiiliku seemned sisaldavad rohkem valku ja vähem kaloreid ning lipiidide võrreldes goji marjade ja chia seemnetega.Tänu suurele kiudainete sisaldusel tekitavad nad täiskõhutunde pikaks ajaks ning vähendavad mürkide imendumist soolestikus.
100g vürtsbasiiliku seemneid sisaldab:
Energia: 975 kJ / 233 Kcal
Valgud: 23 g
Süsivesikud: 48 g
Rasv: 4 g

Vitamiin A: 744IU
Vitamiin B6: 1.34mg
Vitamiin E (alfa-tokoferool): 10.7mg
Vitamiin K: 1714.5 mcg
Vitamiin B1: 0.08 mg
Vitamiin B2: 1.2mg

Vitamiin B3: 4.9mg
Vitamiin B5: 0838 mg
Vitamiin B9: 310 mcg

Betaiine: 16.1 mg
Kaltsium:2240 mg
Raud: 89.8 mg
Magneesium: 711 mg
Fosfor: 274 mg
Kaalium: 2630 mg
Naatrium: 76 mg
Tsink: 7.1 mg
Vask: 2.1 mg
Mangaan: 9.8 mg
Seleen: 3 mcg


Basiiliku seemnete ehk tukmaria kasulikud omadused:
  • Seemnete leotamisel tekkiv geel on pehmendava ja rahustava toimega limaskestadele. Lisaks leevednab kõhulahtisust ja kõhukinnisust.
  • Basiiliku seemneid võib kasutada söögiisu vähendajana dieedil olles või paastuajal. Seemned sisaldavad vähe kaloreid kuid on toitainerikkad.
  • Vürtsbasiiliku seemned on sarnased chia seemnetele. Ka basiiliku seemned aeglustavad kehas süsivesikute ümbertöötlemise protsesse,  mis aitavad hoiab kauem täiskõhu tunnet.
  • Vürtsbasiiliku seemned aitavad eemaldada mürke soolestikust ja hoiavad eemale südamehaigusi alandades kolesteroolitaset veres.
  • Lisaks hoiavad nad eemal hingamisteede haigusi, leevendavad stressi ning on tõhusad naha infektsioonide ravis (Allikas: sojapood.ee)
Seemnete kasutamine toidus
Võite segada müslisse, jogurtisse, salatitesse smuutidesse või suppidesse.
Hästi sobivad ka leiva-, saia- või koogitaigna sisse segada.
Mõningates retseptides sobib neid kasutada ka kui muna asendajaid.
Hoidke kuivas ja jahedas kohas.


Algmaterjal poest või turult
Basiilik sobib ideaalselt ka toas kasvatamiseks.
Toas kasvatamist taluvad murulauk, pune, majoraan, rosmariin, petersell, sidrunmeliss, basiilik ja veel mitmed muudki potiürdid.
Edasikasvatamiseks valida võimalikult madalad ja jässakad taimed, mis pole veel välja veninud, taluvad ümberistutamist paremini, kasvavad kiiremini laiusse ja näevad kohe algusest peale kenamad välja. 
Basiilik poest ostetud potis. Foto: Grüne Fee


Plastpottides taimi kasta koju jõudmisel.
Lõigata plastpott kääridega lahti ja võtta ettevaatlikult taime ümbert ära.

Kärpida närtsinud ja rikutud lehti ning lühendada väga pikki juuri kääridega.

Jagada puhmas ettevaatlikult, juuri võimalikult vähe kahjustades, mitmeks osaks. Väga tiheda puhma puhul istutada taimed kas mitmesse potti või valige välja tugevamad ja elujõulisemad. Kuna väga tihked taimepuhmad võivad väikesteks osadeks jagamisel puruneda, võib taimed alguses istutada väikeste kimpudena.

Pärast juurdumist võib üleliigsed taimed väikeste teravate kääridega ettevaatlikult kuni juureni ära lõigata. 

Pange savipoti põhja kiht jämedat kruusa, kergkruusa või suur keraamiline potikild, kumer pool ülespoole, et kastmisvee ülejääk saaks nõrguda poti alaossa ega hakkaks juuri mädandama. Selle nn drenaazhi peale pange liivasegust kohevat mulda ning asetage sellele taimed nii, et muld muld kataks sama kõrgelt kui algses potis.
Täitke kogu vaba ruum mullaga, ärge aga vajutage seda kätega kinni, nagu te tavaliselt teete vana mullapalliga toataimede ümberistutamisel. Tihendage pinnas hoopiski rohke, kuid aeglase kastmisega ning kui muld selle tagajärjel on ise kokku vajunud, lisage vajaduse järgi uut mulda.

Kui taimed on istutatud, vajavad nad paar nädalat aega kohanemiseks ja juurdumiseks. See tähtis protsess peab tingimata toimuma otsese päikesepaiste eest varjatult. 

Saagikorjamine Umbes nädal pärast esimeste uute võrsete ilmumist võite taimelt korjata esimest saaki. Vastupidiselt üldlevinud arvamusele on taime seisukohalt mitte ainult soodne, vaid isegi vajalik lõigata või murda mitte üksikuid lehti, vaid ikka terve oksake või võrse korraga. Siis ei pea taim raiskama energiat palja ja kasutu varre elushoidmiseks, vaid saab täielikult pühenduda uute võrsete kasvatamisele.


Midagi huvipakkuvat!
Liguuria on kitsas rannikuriba mägede jalamil. Läänepoolne Liguuria Riviera Ponente nime all tuntud rannik ulatub kitsa lauge rannaribaga välja kuni Prantsusmaa piirini, Riviera Levante on aga metsikum ja järsemate kallastega. Nende kahe piirkonna vahel asub maakonna keskus Genova. Liguuria jaguneb 4 provintsiks, kokku elab seal 1 616 000 milj inimest (2010) 5420 ruutkilomeetril.

Basiilik on Liguuria üks esinduslikumaid ja tüüpilisemaid põllukultuure ning traditsionaalse kokakunsti sümbol. Liguuria sisemaa pinnast ja kliimat iseloomustab basiiliku kasvatuseks soodne mikrokliima, tulenedes
Liguuria maakonna asendikaart Itaalias
Allikas: Wikipedia
abiootiliste (pinnas, temperatuur, vesi, valgus, tuul) ja biootiliste faktorite (loomsed ja taimsed organismid) erilisest seosest ja vastastikusest mõjust, mis avaldub üksnes selles piirkonnas. Liguuria kliimatingimused, millele on iseloomulik intensiivne päikesevalgus ka talveperioodil, temperatuur, mis harva langeb alla 10 °C, ning pidevad mahedad õhuvood, sulanduvad ühtlaselt pinnase keemiliste ning füüsikaliste omadustega ning põlluharijate tehniliste teadmiste ja traditsioonidega, mistõttu luuakse lõpp-produkt, mille lõhnaomadused ei sarnane teistes piirkondades toodetud basiiliku omadega. Pesto genovese põhikomponendiks on basiilik, mis pärineb traditsiooniliselt Liguuria regiooni Türreeni mere äärsetelt nõlvadelt, ning milles avalduvad valmistamiseks nõutavad organoleptilised omadused nagu piparmündilõhna täielik puudumine, väga intensiivne ning meeldiv aroom.
 




Kasutatud allikad:
http://toidutare.ee/tööriistad/sõnastik/maitsestamine/klassikalised_vürtsid/13DF6/
http://www.sojapood.ee/toode/basiiliku-seemned/foto seemnetest
http://www.aiandus.ee/sort2_o.php?id=25
http://www.eau.ee/~ppoldma/seemned/vrtsbasiilik.html
http://toidutare.ee/toidust/nädalalood/3BAB/
eur-lex.europa.eu
Maailma toiduained, Taskuentsüklopeedia, TEA,2009
Foto allikas:
http://www.eau.ee/~ppoldma/seemned/galleryPopup.10.html?i=10
http://toidutare.ee/tööriistad/sõnastik/maitsestamine/klassikalised_vürtsid/13DF6/
http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/tarbija/basiiliku-ullatavad-maitsed?id=64096813
http://www.grynefee.ee/toode/product_id/14/
http://et.wikipedia.org/wiki/Liguuria